Kontaktujeme Evropský parlament

Michal Hynek Články

Ukázka občanské angažovanosti ze strany žákyně Technické VM

Žákům 4. ročníku maturitního oboru byla v rámci výuky základů společenských věd zadána samostatná práce zahrnující zpracování informací o vybraném europoslanci hájícím v Evropském parlamentu zájmy občanů České republiky. Bára Kárníková ze třídy STME4 se rozhodla pojmout toto zadání nejen ve formě prezentace informací o českém europoslanci Jiřím Pospíšilovi svým spolužákům, ale dokonce se rozhodla požádat europoslance za KSČM Jiřího Maštálku a europoslance za ODS Jana Zahradila o odpovědi na otázky, které ji v rámci prezentací a důkladného samostudia napadly. Tuto iniciativu ze strany naší žákyně lze jednoznačně ocenit, neboť v současné době je občanská angažovanost velmi ceněnou vlastností.

Komentář Báry Kárníkové k její korespondenci s europoslanci

Je hezké mít v ruce důkaz, že se naši europoslanci snaží hájit zájmy lidí, které v Evropském parlamentu zastupují, soudě dle schopnosti odpovědět na žádost jednotlivce o zastupování jediného osobního názoru.
Upřímně jsem jakoukoliv odpověď naprosto nečekala; podpisem online petice proti nové reformě článků 11 a 13, cenzuře internetu a nevyváženosti práv všech jeho uživatelů, ke kterým by dle mého spělo jejich úplným schválením a zavedením, jsem ve skutečnosti sledovala pouze momentální ventilování osobního znepokojení výše zmíněnou reformou.
Je pro mne tedy samozřejmě příjemným překvapením, že se právě mně odpovědi dostalo, ať už třeba zasílané všem s pouhou změnou oslovení žadatele – i tak totiž zvedla totiž můj zájem o dění v Evropském parlamentu a respekt k zástupcům občanů ČR na úrovni EU.

E-mail zaslaný europoslancům Jiřímu Maštálkovi a Janu Zahradilovi

I am writing regarding the upcoming debate at the JURI Committee of the European Commission’s Copyright in the Digital Single Market Directive. 
As my representative, I am asking you to pressure your party’s colleagues on the JURI committee to speak out against Article 11 and Article 13 of the Commission’s
 proposals,which amount to Internet censorship, and in favour of amendments 95 and 101, which would reverse these innovation and free expression stifling proposals. 
Over 120,000 Internet users have said no to these terrible proposals in the Commission’s plan, and we are all watching closely. You have an opportunity to ensure this law works for your constituents.
Here are some reasons to speak up in favour of a functioning Internet:
-Article 11, the new right for press publishers, will seriously harm how we can all share and access news online. 
-As experts point out, Article 11 amounts to a Link Tax because it empowers publishers to charge fees simply for sharing the snippets of text that accompany hyperlinks
-Recently 60 prominent academics unanimously slammed this proposal.
-New EU digital startups which will never be able to get off the ground if forced to pay fees to share links.
-The public and experts agree the link tax is bad. It would be undemocratic and unjustified to keep pushing it forward. 
Article 13, will force online platforms to surveil their users’ behavior and create technology to preemptively censor uploads that might be copyright infringement. It will drastically censor online creativity. 
-It is against the European Charter of Fundamental rights, which protects our privacy.
-This will entrench the dominance of a few big players on the web — only the biggest sites and media groups will be able to afford to build and implement these tools.
The Commission completely ignored public feedback on this. As an EU citizen, I want you as my MEP to stand up for me. 
I look forward to hearing your response. 
With regards,
Barbora Kárníková

Odpověď na e-mail zaslaný Jiřímu Maštálkovi

Dobrý den paní Kárníková,
Velice Vám děkuji za email. Tématu reformy autorského práva se věnuji od počátku jako stínový zpravodaj. Vždy jsem hlasoval proti návrhu na nové znění čl. 11 a 13. A vzhledem k tomu jak se vyvíjelo poslední vyjednávání, to určitě hodláme zopakovat i teď na plenárním zasedání. To se nemusíte obávat.
I přesto, že došlo k některým změnám, máme s kolegyní Kateřinou Konečnou stále výhrady k nevyváženosti reformy a k právě možné cenzuře internetu, která není stále vyloučena.
Bohužel je problémem, že ostatní europoslanci z jiných politických stran mají názory jiné. My, avšak společně s paní Konečnou uděláme so nejvíce, abychom je přesvědčili.
Doufáme, že to znova dopadne dobře, a tyto změny nebudou na plenárním zasedání odhlasovány, nicméně nic s čistým svědomím nemůžeme slíbit.
Přeji Vám hezký den,
MUDr. Jiří Maštálka

Odpověď na e-mail zaslaný Janu Zahradilovi

Vážený paní Kárníková,
Dovolte mi prosím nejdříve Vám, jménem pana poslance Evropského parlamentu Jana Zahradila, za Váš email ohledně nadcházejícího hlasování o směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Pan poslanec mne poprosil, abych Vám na tento email odpověděl.
Chápeme, že se jedná o složitou problematiku, která budí výrazné emoce na obou stranách debaty. Problematiku jsme sami dlouhodobě sledovali a snažili přispět k nalezení kompromisu, přijatelného pro všechny zúčastněné strany. S výsledkem nalezeného kompromisu mezi Evropskou komisí, zástupci členských států a Evropského parlamentu nicméně nejsme plně spokojeni. ODS se tedy rozhodla podpořit pozměňovací návrhy na nadcházejícím plenárním zasedání, které se pokusí řešit nejpalčivější problémy, především pak článek 13 navrhované směrnice.
Současně pak musíme předznamenat, že pokud především článek 13 zůstane v navrhovaném konečném znění směrnice, nebudeme hlasovat pro návrh směrnice jako celek.
S pozdravem,
Anar Kučera