Odborná exkurze ve firmě Servind

Michal Hynek Články

Dne 17. února 2022 se žáci závěrečných ročníků učebních oborů karosář a autolakýrník ze Střední školy technické Vysoké Mýto zúčastnili odborné exkurze ve firmě Servind  Praha.

Tato firma se od roku 1992 zabývá školením, prodejem materiálů, vybavení a technologií pro obory Karosář a Autolakýrník v České republice a na Slovensku.

Ve výrobě karoserií automobilů došlo v posledních desetiletích k významným změnám a kvalitativním skokům. Firma Servind Praha tedy nabídla našim žákům i učitelům odborných předmětů možnost zúčastnit se tohoto vysoce odborného školení.

 

Firma školí pracovníky výrobců všech renomovaných značek automobilů z celé Evropy. Poznatky získané v průběhu školení byly tedy naprosto konkrétní a výrazným způsobem rozšířily žákům jejich obzory.

Nejprve se Karosáři a Autolakýrníci dozvěděli, jaké nové materiály se používají při výrobě a opravách karoserií a skříní. Tyto informace mají zásadní význam pro výrobní i opravárenské technologie. Žáci byli podrobně seznámeni se specifiky jednotlivých materiálů, vysokotažných ocelových plechů, hliníkových plechů, kompozitních materiálů, kevlaru a dalších materiálů používaných při výrobě karoserií a skříní.

 

Dále jsme sledovali praktické ukázky spojování jednotlivých materiálů. Zdůrazněno bylo, jaké technologie se mohou ve výrobě a v autoopravárenství používat, co je nevhodné a jaké postupy jsou zakázány. Žáci si v praxi ověřili rozdíl mezi jednostranným bodováním a bodováním průvarem. Dále se seznámili s technologií spojování ocelových a hliníkových plechů a řadou dalších technologií používaných v autoopravárenství. Po celou dobu školení dávali pracovníci školící firmy důraz na kvalitu vykonávané práce. Důležité je dodržování technologického postupu opravy, protikorozní ochrany karoserie vozidla i bezpečnosti práce.

V další části školení jsme se seznámili s nejmodernější rovnací stolicí firmy Car – O – Liner. Na ní mohou pracovníci firmy provádět velice přesná proměření karoserií ve 3D rozměrech. Dále lze porovnat naměřené údaje s listy výrobce vozidla a na základě tohoto porovnání určit případnou vadu karoserie a tuto závadu odstranit, aby karoserie měla opět rozměry garantované výrobcem. Žáci byli seznámeni jak s analogovým, tak nejmodernějším digitálním měřením spojeným s bezdrátovým přenosem dat do počítače a jejich porovnáním s měřicími listy výrobce vozidla.

Po obědě jsme se přemístili do autolakovny. Ta je vybavená dvěma lakovacími boxy, míchárnou barev a dalšími pracovišti pro práce spojené s povrchovou úpravou karoserie. Protože lakování vozidla bezprostředně navazuje na práci karosáře, je mezi obory Karosář a Autolakýrník přímá vazba a vztah. Seznámili jsme se se současnými materiály a pracovními postupy používanými v lakovnách. Při tom je kladem důraz na ekologii celého procesu povrchových úprav.

Na závěr exkurze byli žáci odměněni drobnými pozornostmi. Ale více než to jim dalo opakované ujištění pracovníků školící firmy, že ve zvolených učebních oborech žáci nebudou mít nikdy nouzi o práci. Budou mít kvalitní práci po celý život a tato práce bude vždy nadstandardně ohodnocena.