Přátelství se svaří dohromady

Technická Články

Ve dnech 17. – 21. září 2018 se uskutečnilo tradiční setkání žáků Integrované střední školy technické Vysoké Mýto a Berufliche Schulen Korbach, které bylo tentokráte rozděleno do dvou částí. Projekt byl zahájen ve sportovním kempu v Harbshausenu am Edersee, který se stal místem pobytu první části společné akce. Odtud účastníci vyjížděli do nedalekého Korbachu, kde v prostorách partnerské školy probíhala pracovní část společného setkání, které v tomto roce neslo název „Přátelství se svaří dohromady“.

Pod vedením svobodně tvořícího umělce Joachima Harbuta vzniklo několik skulptur z kovu, jejichž podoba vyplynula z momentálních nápadů a nálad žáků. Ve smíšených mezinárodních skupinách studenti při práci navzájem komunikovali a procvičili si zejména kovářské a svářečské techniky. Pracovní část akce byla zakončena tiskovou konferencí za účasti vedení školy a novinářů z místního tisku, při které žáci svá díla představili a vyjádřili se k průběhu vzájemné spolupráce.

Ve středu po obědě započala přesunem do Frankfurtu nad Mohanem volnočasová část společného setkání. Žáci si prohlédli centrum města nejen procházením ulic, ale měli možnost vidět Frankfurt také z ptačí perspektivy díky návštěvě vyhlídkové věže Main Tower.

Ve čtvrtek dopoledne zavítali účastníci projektu na největší německé letiště, kterým je právě letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Komentovaná projížďka po letišti a následná návštěva vyhlídkové terasy byla jistě pro většinu nezapomenutelným zážitkem.

Závěrečný večer setkání se uskutečnil formou „After-Work-Shipping“, kdy žáci například tancem utužili nově navázaná přátelství během tříhodinové plavby po řece Main. Následující ráno všechny čekal společný přesun do Korbachu, vzájemné loučení a odjezd zpět do Vysokého Mýta.