Radim Matějka ve škole a na kole

Michal Hynek Články

Rozhovor s Radimem Matějkou, žákem 2. ročníku oboru Lakýrník

Radim Matějka

Dobrý den, můžete se nám, prosím, krátce představit?
Dobrý den, jmenuji se Radim Matějka a je mi 21 let.

Jaké máte vzdělání?
Od mládí mě bavila práce na automobilech. S kamarádem jsme ve stodole stále něco rozebírali a upravovali, proto jsem po ukončení základní školy kamaráda následoval a vyučil jsem se v Holicích automechanikem.

Proč studujete na Technické škole Vysoké Mýto?
Velmi mě zajímá a baví vizuální stránka automobilů, proto jsem se rozhodl pokračovat ve studiu. Zvolil jsem tříletý učební obor Autolakýrník na Technické škole Vysoké Mýto. Nastoupil jsem do prvního ročníku, v současné době končím  ročník druhý. Baví mě pracovat rukama. Na Technické škole Vysoké Mýto si cením vysoké odbornosti a férového přístupu učitelů teoretické i praktické výuky.

Jak trávíte volný čas?
Od mládí ve volném čase jezdím na kole. Kolo je můj život. Škola mi vychází v mé zálibě vstříc a umožňuje mi individuální studium. Díky studijním výsledkům dostávám ve škole stipendium, další finanční prostředky si mohu vydělat ve volném čase. Na trénink mám dostatek volného času, proto jsem v sedle každý den. Trénuje mě Martin Šafář, který je rovněž absolventem Technické školy Vysoké Mýto. Je to poctivý a svědomitý trenér.

Můžete nás seznámit se svými sportovními úspěchy?
Od roku 2009 jezdím závodně  kategorii Horská cyklistika XCO. Díky pravidelnému tréninku a individuálnímu studijnímu plánu  se umisťuji v této sportovní disciplíně mezi nejlepšími, konkrétně  v Českém poháru v kategorii MUŽI jsem se umístil na čtvrtém místě. V loňském roce jsem na kole ujel přes 14 000 kilometrů. Získané zkušenosti se snažím předávat mladším nadějným závodníkům. V současné době odjíždím na tréninkové soustředění do Itálie. Po návratu chci úspěšně dokončit druhý ročník učebního oboru. Kolo mi zabere všechen volný čas, proto se  po vyučení budu živit prací kolem automobilů nebo cyklistikou.