Roční výročí se zúročí

Michal Hynek Články

Už to je rok, co jsme byli nuceni začít učit distančně. Nastalo pár chvilek, kdy jsme mohli chodit do školy, ale většinu času tráví žáci doma. A je to dlouhé, moc dlouhé, pro většinu z nás – pro děti i pro učitele. Chtělo by to změnu.

Přece jen v distanční výuce máme omezené možnosti, nedíváme se do očí, nevíme, co se děje na druhé straně obrazovky. Sice se výuka stále zkvalitňuje, je tu velký posun proti jaru 2020, kdy jsme začínali, přesto mne ale přepadají pochybnosti o její kvalitě. Opravdu jsou dnes žáci více počítačově gramotní? Není to jen, že si zautomatizovali pár kroků, které neustále opakují? A co znalosti? Nezjednodušilo se veškeré vědění spíš na úkon z Ctrl cizí na Ctrl vlastní? Možná se žáci naučili vyhledávat informace. Jsou ale pravdivé? Umí s nimi pracovat? Umí je dál použít? Stále věřím, že i přes veškeré překážky, které dnešní doba nabízí, se najdou jedinci, kteří touží po vědění, touží něco umět, vyrobit, zanechat stopu. Tak mi nezbývá než doufat a myslet na Marka Twaina („Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání“).

Navštěvování školy ale není jen o vědomostech. Život žáků má i další rozměry. Za rok distanční výuky jsme přišli na Technické Vysoké Mýto o vodácký zájezd, stužkovací večírky, maturitní ples, lyžařský výcvik, návštěvy divadla, exkurze, výlety i o to prosté bytí ve třídě se spolužáky. Tyto zážitky žádná obrazovka nemůže nahradit. Jsou jedinečné a neopakovatelné. A nebo uspořádáme maturitní ples online. Ustrojíme se do šatů, pustíme hudbu a budeme se vzájemně sdílet. Ale asi to nebude ono.

Omlouvám se za pesimistický pohled, ale únava z této situace dopadá i na mne a kde brát energii. Tak bychom aspoň mohli mít radost, že nám konečně po letech tuto zimu nasněžilo. Říkáte, že je práce s odklízením sněhu, klouže to a špatně se jezdí po silnici? V tom případě mám už poslední nápad, budeme se těšit na jaro. Ale nezkoušejte to zkazit pranostikou: „Březen za kamna vlezem…“, protože jinak už opravdu nevím.

Mgr. Milena Braiková, Technická Vysoké Mýto