Absolutním vítězem je židle z TECHNICKÉ

Michal Hynek Články, Novinky

TECHNOhrátky vyhlašovaly dlouhodobé soutěže – absolutním vítězem se stala židle z TECHNICKÉ Vysoké Mýto.

Slavnostním setkáním v sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje vyvrcholily ve středu 22. ledna 2020 loňské ročníky TECHNOhrátek a ZDRAVOhrátek. Jedná se o projekty Pardubického kraje na podporu technického, odborného a zdravotnického vzdělávání pro žáky základních škol. V průběhu akce byli současně vyhodnoceni nejúspěšnější účastníci doprovodných žákovských a studentských soutěží v roce 2019. Příjemnou atmosféru v rámci doprovodného programu vytvořilo smyčcové kvarteto složené ze studentů pardubické konzervatoře.

V kategorii absolutní bez rozdílu se stala vítězem industriální židle s gravírovaným opěradlem z TECHNICKÉ Vysoké Mýto. Za vznikem tohoto krásného výrobku stojí práce kolektivu našich žáků – Zdeňka Vítka (STME4), Magdaleny Hudcové (KČL3), Filipa Šimka, Pavla Voborníka, Daniela Matouška a Martina Sůvy (všichni NZ3). Žáci byli vedeni a motivováni svými učiteli odborného výcviku – Michalem Burianem, Jaroslavou Trnkovou, Václavem Brabcem, Václavem Pištorou a Pavlem Hakkelem.

Slavnostního odpoledne se zúčastnili také radní Pardubického kraje Bohumil Bernášek, Václav Kroutil, Hana Štěpánová a Ladislav Valtr, pracovníci krajských odborů školství a zdravotnictví, ředitelé středních i základních škol, zástupci krajského Úřadu práce, krajské Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy ČR, významných regionálních firem a krajských zdravotnických zařízení.

Dlouhodobá soutěž studentů středních odborných škol, které provázela loňský, sedmý ročník TECHNOhrátek, nesla název „Co dokáže škola“. V ní se mohli aktéři prezentovat jakýmkoliv artefaktem typickým pro zaměření „jejich“ školy. Podmínkou však bylo, aby vznikl v loňském roce a jeho autoři byli ještě aktuálními žáky školy. Jejich práce posuzovala odborná porota a také je hodnotili návštěvníci facebookového profilu projektu.

„Přihlásilo se deset škol a všechny výrobky měly neobyčejně vysokou úroveň. Vzhledem k různorodosti artefaktů jsme vypsali tři kategorie. V té nejprestižnější – absolutní – porota jednoznačně vyhlásila vítězem dílo studentů z technické školy z Vysokého Mýta, kteří vytvořili industriální židli s gravírovaným opěradlem,“ popsal Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.