Návštěva G-Tisku a Tvarmetalu

Michal Hynek Články

Návštěva G-Tisku a Tvarmetalu – Počátkem února 2020 navštívili žáci TECHNICKÉ Vysoké Mýto dvě vysokomýtské firmy – GTisk a Tvarmetal.

G-Tisk

Žáci 2. ročníku učebního oboru lakýrník navštívili v pondělí 3. 2. 2020 místní tiskárnu G-TISK. Dozvěděli se zajímavosti o druzích tisku, množství písma, obrázků a barev. Také je zaujal velkoformátový řezací i potiskovací plotr třeba na bannery, fólie a další materiály. Nedílnou součástí každé tiskárny je řezací stroj, protože se z hlediska ekonomického tiskne na větší formáty papírů. Závěrem si žáci prohlédly ukázky dalších technik — vysekávání, vytlačování, zlacení nebo perforování.


Tvarmetal

Ve středu 5. 2. 2020 navštívili žáci 2. ročníku učebních oborů nástrojař a strojní mechanik firmu TVARMETAL. Nejdříve je zajímala otázka ohledně názvu firmy. Je to složení dvou slov tvar — metal. Firma se totiž zabývá tvarováním kovů. Přesněji řečeno nakupují nejčastěji kruhové profily různých průměrů v délkách 6 m. Ty pak rozřezávají a na ohýbacích strojích formují ohybem do neuvěřitelných tvarů ve 3D rozměru. Dalšími pracovišti je ohýbání, lisování a svařování včetně robotického. Závěrem jde o dokončení výrobku – např. výfuku pro autobusy firmy Iveco, které se musí ještě odizolovat. Žákům naší školy firma nabízí nejen brigády, ale po úspěšném ukončení studia také zaměstnání.