Projektový den pro ZŠ

Michal Hynek Články

Žáci devátých tříd ze tří základních škol přijeli 25. října 2021 na projektový den na Střední školu technickou Vysoké Mýto.

Ta se zapojila do projektu Implementace krajského akčního plánu Pardubického kraje (I-KAP II), který spojuje střední a základní školy za účelem podpory polytechnického vzdělávání. Více než stovka žáků má tak možnost seznámit se s řemesly doslova na vlastní kůži.

„Cílem je, aby více žáků získalo motivaci studovat techniku. Naším úkolem je nejen zajištění kvalitního vzdělávání, ale také pomoc s uplatněním na trhu práce s patřičným finančním ohodnocením.  Tímto projektem také chceme propagovat zachování oborů na naší škole a řemesla, kterých je na trhu práce stálý nedostatek. Ať už se jedná o autolakýrníky, opraváře zemědělských strojů, mechaniky  CNC strojů nebo také čalouníky. Tento obor je navíc na naší škole unikátní, neboť se jinde v Pardubickém kraji neučí,“ říká ředitelka školy Jitka Jiskrová.

Poslední říjnové pondělí přijelo do technické školy 107 deváťáků ze ZŠ Mistra Choceňského Choceň, ZŠ Svatopluka Čecha Choceň a ZŠ Cerekvice nad Loučnou.  Ti měli možnost poznat řemesla na sedmi stanovištích: čalounictví, obsluha CNC strojů, klempíři a nástrojaři, automechanik, opravář zemědělských strojů, lakovna a strojírenská grafika. Mnozí z nich se nebáli vzít do rukou jehly, vyzkoušet si šicí stroje nebo si sednout za volant automobilů. Navíc se do školy ještě jednou vrátí na začátku příštího roku. Připraveny pro ně budou nové aktivity.

Škola má v současné době deset oborů, z toho jsou tři maturitní a sedm učebních. Všechny hlásí dostatek žáků. Nárůst počtů žáků je oproti loňskému roku o 20 %. Nejvíce se na tomto čísle podílí zájemci o obory automechanik a strojírenství.

„Podařilo se nám i přes určitá omezení, která v loňském  roce panovala, uskutečnit náborové akce. Virtuální prohlídky, online prezentace, ale také den otevřených dveří. Podíl na nárůstu žáků na naší škole má i fakt, že si mnozí žáci, ale také rodiče uvědomili, jaké obory jsou perspektivní bez ohledu na situaci v průmyslu nebo při celorepublikových omezeních,“ vysvětluje zájem o školu Jitka Jiskrová.

Účast na projektu I-KAP II není jedinou akcí, kde se škola prezentuje. Pravidelně se účastní Technohrátek, které pořádá Pardubický kraj. „V letošním roce se také uskuteční 19. listopadu již 20. ročník autosalonu, na který bych chtěla pozvat širokou veřejnost,“ dodává ředitelka školy.

Implementace krajského akčního plánu Pardubického kraje.

Cílem této aktivity je vznik sítě středních a základních škol, které budou vzájemně spolupracovat na podpoře polytechnického vzdělávání pedagogů škol prostřednictvím tematicky zaměřených projektových dnů připravených pro základní školy na středních školách. Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Realizován bude do roku 2023.

Autor: Petr Šilar