TECHNICKÁ unikátně také v tisku

Michal Hynek Články

Unikátní portfolio progresivních strojírenských i automobilních oborů, moderní vybavení, féroví učitelé, hromada certifikací, výborné umístění v soutěžích, stáže ve firmách a kvalitní praxe – Střední škola technická Vysoké Mýto již více než sedmdesát let připravuje odborníky.

Střední škola technická Vysoké Mýto sdělí už na svém webu zájemcům vše podstatné: „Ať si vybereš jakýkoliv obor, ve škole tě na něj skvěle připravíme. Život u nás ale není jen o studiu. Seznámíš se tu se spoustou nových spolužáků a pravděpodobně si uděláš kamarády do konce života. Navážeš kontakty pro budoucí spolupráci i zaměstnání. Po škole se proto nemusíš bát o svou budoucnost. Technická je prostě škola, která tě připraví pro život.“

Kořeny Střední školy technické Vysoké Mýto leží od počátku v automobilovém průmyslu. Školu založil legendární podnikatel a vizionář Josef Sodomka. O oblíbenosti vozidel majitele školy z Vysokého Mýta svědčí i fakt, že mezi odběratele aut patřil například herec Jan Werich, podnikatel Jan Antonín Baťa, hrabě Adolf Schwarzenberg či manželka československého prezidenta Hana Benešová. Škála aut a autobusů byla obdivuhodná a měla celosvětový přesah, o kterém svědčí opakovaná uznání na celosvětových výstavách. Dnes Střední technická škola ve Vysokém Mýtě hrdě kráčí ve šlépějích svého zakladatele s potenciálem rychlého a dynamického růstu.  „U nás se najde každý žák, ať už ho zajímají auta, rozebírá věci na součástky, nebo rád tvoří a hlavu má plnou nápadů. Naše obory jsou tu pro ty, kteří mají rádi počítače, auta, techniku a chtějí, aby jim studium v životě k něčemu bylo,“ říká Jitka Jiskrová, ředitelka školy.

Škola si zakládá na inovativním přístupu a moderních technologiích. Jedním z perspektivních oborů je Počítačová grafika, která je pro každého, koho baví stroje, kdo chce vytvářet, modelovat a umí číst i nakreslit technický výkres. „Jedná se o obor, který se neustále rozvíjí a platy v něm rostou závratným tempem,“ říká Jitka Jiskrová. A co studenty tohoto oboru čeká? „V první řadě se naučí pracovat s CADem a dalším specializovaným softwarem, jako je Inventor či Solidworks, který se bude každému v oboru do budoucna hodit. Obor je oblíbený i u dívek, které jsou tvořivé a kreativní,“ přibližuje ředitelka školy. Technická Vysoké Mýto navíc nabízí práci s moderním vybavením a technologiemi, učitele, kteří jsou odborníci na svém místě a často přichází přímo z praxe.

Podobně na tom je také další maturitní obor Mechanik strojů a zařízení, který je vhodný pro každého, koho baví technika a chce využívat nejmodernějších technologií. „Stejně jako u většiny našich oborů, i tento má jistou budoucnost. S tímhle oborem se člověk uplatní nejen u nás, ale i v zahraničí s vysokým mzdovým ohodnocením. Pro školní rok 2021/2022 nabízíme studentům nejen výuku angličtiny, ale i němčiny a francouzštiny. Podporujeme zájem talentovaných lidí také v prestižních soutěžích. Studenti školy v nich sklízí jeden úspěch za druhým.

Dalším motivačním prvkem jsou školní i zajímavá firemní stipendia od našich spolupracujících partnerů, “ říká Jitka Jiskrová. Také zde je kladem maximální důraz na praxi. Každý student je vyslán na půlroční praxi do vybrané firmy, kde získá řadu cenných zkušeností. „Nejen že student získá svářečské průkazy a naučí se základy konvenčního obrábění, ale také zjistí, jak funguje programování CNC strojů,“ doplňuje Jitka Jiskrová a uzavírá: „Ať si vybereš jakýkoliv obor, ve škole tě na něj skvěle připravíme i získáním všech typů řidičských oprávnění.“

Život na Technické ale není jen o studiu. Škola tradičně a systematicky podporuje sport a zdravý životní styl. Přímo v areálu jsou k dispozici multifunkční hřiště, moderní tělocvična, a posilovna. Tradici na této škole mají lyžařské kurzy ve Špindlu a vodácké tábory na Vltavě nebo na jiných kouzelných místech naší země. Žáci se seznámí se spoustou nových spolužáků a mají, díky společným zážitkům, kamarády na celý život. Navíc naváží cenné kontakty pro budoucí spolupráci i zaměstnání. Po škole se tedy nemusí obávat o svou budoucnost a živobytí. Technická je prostě škola, která připraví studenty pro život zajímavou praxí, spoluprací s prestižními vysokými školami, výlety, inspirativními soutěžemi, exkurzemi po Česku i zahraničí, a spoustou dalšího.

Škola je pro ty, kteří chtějí studovat perspektivní unikátní obory na vysoké úrovni. Ve škole je možné studovat deset maturitních nebo učebních oborů automobilového či strojírenského zaměření.

Studijní oddělení: Mgr. Lenka Havlíková, tel. 604 801 100


Zdroj: deník.cz, 21. 12. 2020, https://pr.denik.cz/vzdelavani/unikatni-stredni-skola-ve-vysokem-myte.html


YouTube TECHNICKÁ Vysoké Mýto: https://www.youtube.com/channel/UC1Evj8rYjp40NzC7KLiKYsQ